Mændenes hjem driver stofindtagelsesrummet Skyen på Istedgade på indre Vesterbro.

I Skyen er der mellem 400-800 stofindtag i døgnet. 80 procent af stofindtagene er kokain, som enten injiceres i venerne eller ryges. Andre stoffer er heroin, metadon og diverse piller. Der er registreret 3800 unikke brugere af stofindtagelsesrummene. Nogen kommer få gange om året, mens andre bruger rummet flere gange om dagen. Der er flere mænd end kvinder, der bruger stofindtagelsesrummet – omkring 80 procent er mænd. Gennemsnitsalderen på brugerne er 40 år.

Skyen har åbent 23 timer i døgnet. Der er lukket for rengøring mellem 6.00 og 7.45. Fra d. 1. juli 2017 ændres åbningstiden til 7.15- 22.00. I stedet vil stofindtagelsesrummet på Halmtorvet 17 have åbent om natten. Skyen er åben 365 dage om året. I Skyen kan du både fixe og ryge dine stoffer.

Stofindtagelsesrummet er et anonyme tilbud. Du behøver ikke opgive dit rigtige navn eller dine personlige data for at bruge tilbuddet.

Stofindtagelsesrummet skal for det første tilbyde stofbrugere mulighed for indtagelse af stoffer under social- og sundhedsfaglig rådgivning, vejledning og eventuel behandling. For det andet skal der skaber relationer til brugerne med henblik på at hjælpe dem videre til det øvrige social- og sundhedsfaglige hjælpesystem. Og sidst men ikke mindst skal fixerummet og rygerummet begrænse omfanget af stofindtag i Vesterbros gader og offentlige rum. Rummene skal på den måde bidrage til at skabe tryghed for brugerne, beboere, erhvervsdrivende og alle andre på indre Vesterbro.

Første gang du kommer i stofindtagelsesrummet, skal du oplyse dit navn eller et kaldenavn/alias samt dit fødselsår og hjemkommune. Herefter underskriver du en aftale, hvor du indvilliger i, at personalet må ydes førstehjælp ved akut opståede situationer og at du vil overholde stofindtagelsesrummenes regler. Ved alle efterfølgende besøg skal du kun oplyse dit navn eller alias/kaldenavn for at få adgang til rummene.

Stofindtagelsesrummene har få og enkle regler;

  • Du skal være over 18 år.
  • Vold og trusler er ikke tilladt.
  • Stofhandel er ikke tilladt.
  • Du skal følge personalets anvisninger.
  • Man skal overholde den tid, man får stillet til rådighed for sit stofindtag.

I vores rygerum har man 35 minutter til sit stofindtag og i vores injektionsrum har man 45 minutter til sit stofindtag. Hvis der ikke er kø til rummene, er der ingen tidsbegrænsning.

Personalet i stofindtagelsesrummene er sygeplejersker, pædagoger og reddere samt en social vicevært. Der er typisk tre til fire medarbejdere på arbejde i hvert af stofindtagelsesrummene.  Der er altid sundhedsfagligt personale tilstede, så der altid kan gives sundhedsfaglig vejledning samt ydes førstehjælp.

Vi vil gerne  svare på spørgsmål og fortælle om stofindtagelsesrummet, men som udgangspunkt kan vi ikke tilbyde rundvisninger, da det er vigtigt at bevare roen i rummene samt borgernes anonymitet.

Det pædagogiske personale i stofindtagelsesrummet har sat lidt ord på deres arbejde, som kan læses her.

På Vesterbro findes der udover Skyen også et stofindtagelsesrum på Halmtorvet 17, som er drevet af Københavns Kommune.

For spørgsmål vedrørende Skyen kan afdelingsleder Rasmus Koberg Christensen kontaktes på rkc@maendeneshjem.dk