Café  Dugnad: et Bankende Hjerte for Gæsterne

I en lille baggård på det livlige Vesterbro ligger Café Dugnad. En ikke helt almindelig café, der står som en bastion for nogle af de mest udsatte i samfundet. I modsætning til byens trendy caféer, hippe gourmetrestauranter og renskurede overflader, er Café Dugnad et fristed for en broget skare, der lever på kanten af samfundet – stofbrugere, hjemløse og personer med psykiske udfordringer.

En Oase for Udsatte

Café Dugnad er mere end en café; det er en livsnerve for dem, der færdes på Vesterbros åbne stofscene. Caféen fungerer med en lavtærskeltilgang til basale behov. Her bliver der hver dag serveret omkring 250-300 hjemmelavede måltider, og alt – fra morgenmad til aftensmad, kaffe og te – er gratis. Det sikrer, at gæsterne kan få nærende mad uden at skulle bekymre sig om økonomiske barrierer.

Mathias Bryde, en af lederne på Café Dugnad, understreger vigtigheden af mad og samvær: “ Vi tror, det at samles om mad eller et andet fælles tredje har en stor betydning for at skabe samvær og bryde isen, så mad, musik og forskellige kulturer er noget vi dyrker meget i den sociale kontakt med vores gæster”.

Ude fra Halmtorvet ser man ikke den lille café, og murene ind til baggårdspladsen skiller sig heller ikke ud fra omgivelserne. Men træder man ind rammer duften af friskbrygget kaffe og simrende mad, og hektisk summende samtaler i et livligt miljø, der både virker hyggeligt og som et koncentrat af storbyen. Caféen består af et åbent cafélokale med direkte adgang til køkkenet, som skaber en indbydende atmosfære, og kan overskues fra indgangsdøren. Udendørs er forskellige bordebænkesæt med overdækning fordelt rundt i gården. Og på de solrige dage går snakken og mennesker frit rundt om på pladsen uden risiko for nysgerrige blikke fra mennesker, der ser dem som skæve eksistenser.

”Det var tanken af skærme både lokalmiljøet fra de stofrelaterede aktiviteter og stofmiljøet fra lokalmiljøet. Det skulle være et værdigt fristed. Samtidig ville man være der hvor gæsterne allerede er, så Dugnad ville ikke nødvendigvis kunne fungere, hvis man placerede det et andet sted “ fortæller Mathias Bryde.

  • Ordforklaring for den åbne stofscene: Den åbne stofscene på Vesterbro er et relativt lille område på Indre Vesterbro, der fylder omkring en kvadratkilometer. Inden for det område sælges, købes og indtages stoffer på daglig basis af mellem 600-800 mennesker.

Café Dugnad er et sted, hvor respekt og anerkendelse er i fokus, og hvor gæsterne bliver mødt som hele mennesker med egne værdier og historier, fremfor at blive reduceret til deres problemer. Et sted hvor brugerne ikke bare bruger stedet, men også hjælper til med f.eks. renhold i café og af gården, i opvasken eller giver en hånd med at bære varer ind når Fødevarebankens varevogn ruller ind i den lille baggård.

Et Frit Tilbud

En af Café Dugnads kerneværdier er relationsarbejde. Personalet og de frivillige arbejder på at skabe rammer hvor, at gæsterne kan komme dag efter dag uden krav om at tage en beslutning om behandling eller anden støtte. Hvis de ønsker det, kan personalet dog hjælpe med at finde vej til sociale eller sundhedsmæssige tilbud.

(Faktaboks

Café Dugnad er opkaldt efter det norske ord dugnad, som betyder et større frivilligt, ulønnet arbejde, der udføres i et lokalsamfund, og som vanskeligt kan gøres af en enkelt, da det også gøres for at styrke sammenholdet i lokalsamfundet eller en organisation.)

Caféen har en vigtig rolle i skadesreduktion, blandt andet ved at udlevere nødvendigt udstyr som kanyler, sprøjter, sølvpapir og rygeudstyr. Men på Dugnad ser man også et solidt måltid mad og sociale inkluderende rammer som skadesreduktion. Denne service er også en del af caféens indsats for at reducere skader og fremme en sikrere hverdag for gæsterne.

En Stabil Støtte

Caféen holder åbent på hverdage fra 10-18, hvilket giver en vigtig stabilitet for gæsterne, som har brug for forudsigelighed i deres hverdag. Desuden er caféen åben for alle, og der stilles ikke krav til registrering. Det betyder også at gæsterne i Dugnad kommer af mange forskellige årsager, hvilket reflekteres i deres baggrund og historier. Det er ikke alene gæster med et aktivt stofforbrug som efterspørger Café Dugnads mad og drikke men en broget skare af mennesker, der alle bevæger sig rundt på Indre Vesterbro i søgen efter at få stillet nogle af de mest basale behov.

Fakta om Café Dugnad

Start – 2008

Virksomhedsoverdragelse fra Foreningen Dugnad til Mændenes Hjem – 2010

Antal frivillige – 12

Antal ansatte – 13

Antal unikke brugere – om dagen 200-300

Gør forskel på folk

Café Dugnad er et helle i en ofte hektisk hverdag for mange af byens mest udsatte. Med en ufravigelig forpligtelse til respekt og støtte fortsætter caféen med at være en værdifuld del af Vesterbro. På Café Dugnad nyder man at vide, hvordan den enkelte gæst tager sin kaffe.

“Vi har rigtig mange stamgæster og ved om de tager kaffen sort, med sødetabletter eller med mælk. Her hos os får de ikke en strømlinet behandling – de får det bedste vi kan gøre” forklarer Mathias Bryde.

Denne tilgang betyder også at man vil gå langt for ikke at bortvise eller ekskludere nogen. På Dugnad har man erfaret, at det ofte skaber flere problemer at sende gæster væk, når nu de ikke har andre steder at gå hen.

“Hvis man ødelægger det for de andre, så siger vi, gå lige en tur og så taler vi om det, og i værste fald siger vi, farvel og vi ses i morgen” fortæller Mathias Bryde, en af lederne på Café Dugnad.

Anarkistisk i hjertekulen

Café Dugnad er skabt af Foreningen Dugnad, der ville etablere caféen for at skabe bedre vilkår for bydelens stofbrugere. Det startede som et samarbejde med Københavns Kommune og blev senere en del af Mændenes Hjem, men caféen har altid holdt fast i sin oprindelige tilgang; Café Dugnad er til for gæsternes skyld. En fælles tilgang til løsninger. Det ses eksempelvis også i dag ved at caféen har kollektiv ledelse og til dagligt styres af Ditte Vangsted Andersen, Mathias Bryde og Jeppe Madsen Brandt.

“Folk ser muligvis på os som mindre systemagtige end så mange andre. Det er nok ret vilkårligt, hvad man tænker om stedet, men folk føler at de kan komme og gå som de vil” fortæller Mathias Bryde.

Men Dugnad er ikke bare Mændenes Hjems åbne café, der hersker også en stolthed over at flere initiativer er vokset ud af caféen og har forgrenet sig ud til resten af Mændenes Hjem. Eksempelvis Tøjprojektet, Beskæftigelsen og at bruge frivilligt arbejde. På Café Dugnad handler det om at tænke anderledes og skabe en fleksibel og human tilgang til arbejdet med mennesker.

Det er svært at spå om fremtiden for Dugnad, men Mathias Bryde mener, “Vi er ikke et behandlende tilbud, så vi kommer nok ikke til at ændre forholdende på Indre Vesterbro. Men vi vil gerne være en ændring i vores gæsters hverdag, og så ville vi gerne have åbent i hele weekenden og længere tid hver dag”.

Café Dugnad fortsætter med at være en livline for nogle af de mest udsatte på Vesterbro. Med sin dedikation til medmenneskelighed og social støtte er caféen en hjørnesten i arbejdet med at skabe et tryggere og mere inkluderende samfund.