H17: Nordens Største Stofindtagelsesrum
Midt i Vesterbro står H17 som et progressivt og imponerende svar på samfundets udfordringer med stofbrug. Med sundhedsfaglig overvågning og et menneskeligt fokus giver stedet trygge rammer for stofbrugere og baner vejen for en helhedsorienteret social indsats.
Fra Slagtehal til Sikkert Sted
H17, er beliggende i en tidligere slagtehal i “Den Grå Kødby”. I dag bruges lokalerne til Nordens største stofindtagelsesrum, dette er både målt på daglige indtag og størrelsesmæssigt, hvis man medregner Skyen.
“På H17 har vi døgnåbent på den måde, at når vi holder lukket under rengøringen fra 12:00-13:30, så kan brugerne gå over i Skyen, som også er stofindtagelsesrum” siger Rasmus Koberg Christiansen, som er områdeleder af stofindtagelsen hvorunder H17 og Skyen indgår.
Missionen på H17 er at tilbyde et sikkert sted for stofbrugere til at indtage deres medbragte stoffer under sundhedsfaglig overvågning og samtidig reducere de negative konsekvenser af stofbrug i det offentlige rum på Vesterbro.
“Vi rammer Bullseye med det forbrug, som er på Vesterbro. Og siden vi er startet, er der kommet 80-90% mindre skrald og stofaffald i området. Det er ikke alle, der kan se det, fordi udviklingen er sket løbende” fortæller områdeleder Rasmus Christiansen.
Fra Selv til Superviseret
Siden H17 åbnede i 2016, har målet været at flytte stofindtagelsen væk fra gaderne og ind i et kontrolleret og sikkert miljø. Her kan brugerne tage deres stoffer uden frygt eller offentlig fordømmelse, og samtidig er sundhedspersonalet klar til at gribe ind, hvis noget går galt. Dette har skabt større tryghed, ikke kun for brugerne, men også for de lokale beboere og erhvervsdrivende på Vesterbro.
“Vi har haft massere naboer og folk fra nærmiljøet med til rundvisninger i H17, og der er opbakning over en bred kam” fortæller Peter Møller, som er leder af Projekterne og var med til at overtage H17 fra Københavns Kommune. Peter uddyber, “Vi har også oparbejdet en tillid hos brugerne, som gør, at de benytter vores tilbud, det er jo dem, vi er her for”.
En af de vigtigste faktorer i H17’s succes er muligheden for anonymitet. Brugerne behøver ikke at opgive deres rigtige navn, men kan vælge et alias. Dette sikrer en lav tærskel for at bruge tilbuddet, hvilket er afgørende for at nå de mest udsatte stofbrugere.
Et Trygt Rum for Udsatte
Dagligt lægger H17 rammer til op mod 1.150 stofindtag, hvor kokain er det mest dominerende stof med 80 % af alle indtag. Heroin, metadon og forskellige piller er også almindelige. Brugerne er en broget skare – fra dem, der kommer få gange om året, til dem, der bruger rummene flere gange dagligt. Med en gennemsnitsalder på omkring 40 år er cirka 75 % af brugerne mænd. Siden åbningen har H17 og Skyen formået at sikre, at ingen overdoser er ført til fatale tilfælde. En succes de deler med alle andre stofindtagelsesrum.
Fakta om H17
Kommunal start – 2016
Blev en del af Mændenes hjem – 2019
Antal frivillige – 40-50
Antal ansatte – 45
Antal brugere – om dagen: 200-300 unikke brugere
H17 er dog ikke kun et sted, hvor brugerne kan indtage stoffer – det er også et sted, hvor de kan modtage rådgivning, vejledning og sundhedsfaglig behandling. Med et professionelt personale bestående af sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, socialpædagoger og sociale viceværter, sikrer H17, at brugerne får den nødvendige støtte, både under og efter stofindtagelsen. Den sundhedsfaglige tilstedeværelse gør det muligt at yde akut hjælp ved overdosis eller andre farlige situationer. Blandt andet derfor har man på H17 en maskine, som kan analysere meget små mængder stof og fortælle, hvad der rent faktisk er i det.
“Jeg har en gang imellem set nogle ret vilde ting i stofferne. Det kan være dyremedicin fra Mellemamerika, flormelis eller gift. Men vi holder også øje med renhed og potens af de forskellige stoffer i miljøet,” fortæller Asger Hector Svinth, koordinator i beskæftigelsen.
Arkitektur og Design med Brugerne i Centrum
H17’s arkitektur afspejler et dybt engagement i brugernes behov og ønsker. Stedet er tegnet og indrettet af arkitekter med særlig fokus på at skabe et imødekommende og robust miljø. Indvendigt er bygningen malet i beroligende farver så brugerne lettere kan opleve H17 som et sikkert afbræk i en ellers tumultarisk hverdag. Dette skaber ikke kun et godt arbejdsmiljø for personalet, men giver også brugerne et trygt sted, hvor konflikter kan mindskes, og samtaler kan opstå.
“Med levende planter, højt til loftet og ovenlys, skiller vi os ret meget ud fra andre stofindtagelsesrum rundt i verden. Vi har også et langt akvarium, så brugerne kan se på fiskene. Det kan alle lide” fortæller Peter Møller, som er leder af Projekterne og var med til at overtage H17 for Mændenes Hjem.
En Vision om Værdighed og Sikkerhed
H17 er et bevis på, at arkitektur, social indsats og sundhedspolitik kan forenes i en fælles vision om at skabe trygge og værdige rammer for samfundets mest udsatte borgere. Stedet fungerer ikke kun som et sikkert miljø for stofbrugere, men som en vital brobygger mellem brugerne og det øvrige sundheds- og socialsystem.
Områdeleder Rasmus Christiansen forklarer, “Vi kan skabe bro, og nogle gange kan vi gøre det ret hurtigt, fordi vi arbejder tæt sammen med kommunens opsøgende indsatser”
Med Mændenes Hjem som drivkraft er H17 blevet en uundværlig del af Københavns stofscene og en internationalt anerkendt model for social og sundhedsmæssig støtte til stofbrugere.