Kontaktsted

De fleste vil tænke på det karakteristiske hjørne af Istedgade og Lille Istedgade, når talen falder på Mændenes Hjem.

På hjørnet af Istedgade og Lille Istedgade er der ofte et højt aktivitetsniveau, og stemningen kan være hektisk. Nogle gange er der mange mennesker på gadehjørnet – og nogen gange har de høje stemmer og vilde blikke.

Derfor bliver mange overraskede, første gang de træder ind ad den tunge trædør og ind på selve Mændenes Hjem.

Bag den tunge trædør finder du kontaktstedet, som er indgangen og modtagelsen til hele Mændenes Hjem.

Et stort, lyst og hyggeligt rum.

På de hyggelige, håndlavede træmøbler sidder der et par mænd og spiser frikadeller med sovs og kartofler, mens de diskuterer verdenssituationen. To kvinder drikker kaffe og snakker i et andet hjørne. En ældre mand sidder i dyb samtale med personalet, som er ved at hjælpe ham videre i behandling. Der ligger nogle sovende skikkelser under tæpper i liggestole, og andre følger med i en fodboldkamp på storskærm.

Kontaktsted
Kontaktsted

Kontaktstedet rummer det hele. Døgnet rundt.

Her kan man hvile sig, finde ly og læ, hente rene kanyler og nåle, få mad og drikke og få hjælp af personalet til de problemstillinger, som man oplever. Det kan være rent tøj, lån af telefon, kontakt til politi, læge, behandlingscenter eller pårørende og meget, meget andet.

Man ved aldrig, hvem der kommer ind ad trædøren, og hvilket problem de har. De fleste, der træder ind, er stamkunder. Stofbrugere, der har deres faste gang på Vesterbro. Men også psykisk syge eller mennesker, der af en eller anden grund er havnet i en desperat og ulykkelig situation, kan dukke op.

Kontaktstedet er gadens døgnvagt. Åbent døgnet rundt, også når alt andet er lukket, og byen sover.

Hver dag kommer der mellem 400-600 forskellige mennesker i kontaktstedet. Flest i eftermiddags- og aftentimerne. Mange mennesker kommer flere gange i døgnet. En optælling fra december 2014 viste, at døren til kontaktstedet gik op og i mere end 3000 gange på et døgn.

Omkring 80 procent af de mennesker, der kommer i kontaktstedet, er mænd. Omkring halvdelen er udlændinge eller har udenlandsk baggrund, mens den anden halvdel er etnisk danske.

Kontaktstedets personale skaber tryghed, konfliktløser og tilbyder rådgivning og samtaler om personlige, sociale, psykiske problemer og juridiske problemer – fx sorg, angst, abstinenser, seksuel udnyttelse og hjemløshed.

Personalet arbejder også langsigtet med en del personer, som bliver hjulpet videre til botilbud, bolig, behandling eller hjem til egen kommune. Det sker ofte over tid og er en længere proces.