Stofindtagelsesrummet Skyen er blevet to store vægudsmykninger rigere.

Kunstværkerne er lavet særligt til Skyen af Unges Laboratorier for Kunst på Statens Museum for Kunst. Udformingen er sket i tæt samarbejde med brugerne af Skyen.

Og selv om mange af brugerne i Skyen lever hårde liv, havde de helt anderledes ønsker til motiverne.

“De første idéer i samtalerne mellem os og Skyens brugere tog udgangspunkt i streetart og tatoveringer. Men brugerne havde langt fra behov for, at de motiver skulle dominere Skyens vægge. Skyen skulle tværtimod fungere som et roligt afbræk fra deres hverdag,” fortæller kunstgruppen bag projektet.

“Billederne er et spejl på alle brugernes fortællinger om yndlingssteder. Det romantiske er opstået ved, at interviews med brugerne viste, at deres gode minder og yndlingssteder ofte stammede fra naturen.… alt lige fra Spanien, skoven, naturen, Mændenes Hjem, Christiania. Og så ønsket om at kunne flyve rundt og se det hele fra toppen! Derfor alle disse fugle på motiverne,” siger projektleder fra Nikolaj Recke.

Værkerne tager udgangspunkt i gamle malerier fra Statens Museums for Kunsts samling, hvor der er mixet forskellige elementer fra brugernes dagligdag og drømme ind.

Motiverne er trykt på store plader, der er hygiejniske, nemme at rengøre og ikke så nemt går i stykker.

Det er stofindtagelsesrummets personale, der har taget kontakt til kunstgruppen. Udover at tilbyde hygiejniske og trygge rammer at indtage stoffer i, ville personalet også gerne tilbyde nogle rum, som er rare at opholde sig i.

“Vi har haft den udfordring, at indtagerummene var indrettet som en klinik, og derfor havde et koldt og uinteressant udtryk. Derfor nedsatte Stofindtagelsesrummet et kunstudvalg i personalegruppen, som skulle forsøge at skaffe noget kunst ind i rummene. Ambitionen for kunstudvalget var at bringe de muligheder der er i kunsten ud til brugerne. Fællesskab, perspektiv og eftertanke. Kunstudvalget besluttede sig for at det skulle være et krav at brugerne blev inkluderet i skabelsen af den kunst der skulle være i stofrummet, sådan at det blev relevant for dem,” lyder det fra Skyens kunstudvalg.

12 frivillige kunstpiloter mellem 15 og 25 år fra Statens Museum for Kunst har i halvandet år arbejdet på at dekorere et stofindtagelsesrum på Vesterbro med kunstværker fra blandt andet SMK’s samlinger. I juni bliver udsmykningen afsluttet og præsenteret for stofbrugerne.

Læs mere om Unges Laboratorier for Kunst her og om processen hen bag værkerne her.