Udviklingsprojekter i Mændenes Hjem: Sociale Indsatser i Bevægelse
Projekterne i Mændenes Hjem repræsenterer en dynamisk indsats, der supplerer den faste drift ved at dække de behov, som driftstilbuddene ikke på samme måde kan opfylde. Projektindsatserne forsøger at skabe endnu mere engagement, værdighed og social inklusion på tværs af alle dele af Mændenes Hjem.
Kittet i Mændenes Hjem
Gennem projekterne har Mændenes Hjem differentieret sig og udvikler nye veje for støtten af mennesker i hjemløshed og stofafhængighed. Projekterne repræsenterer en dynamisk og fleksibel indsats, som udfylder nogle af de huller, der opstår, og hvor driftsindsatsen ikke helt slår til. En af drivkræfterne bag et stærkt hold af projektledere og koordinatorer i udviklingsindsatserne er Signe Due Sommerset, Udviklingsleder i Mændenes Hjem. Hun forklarer, at projekterne i Mændenes Hjem ikke blot er små sociale eksperimenter, men har karakter af nødvendige indsatser, der opstår ud fra de behov, driften ikke helt kan dække. “Vi har set, hvordan vores projekter til tider har haft afgørende betydning. For eksempel under coronapandemien, hvor vi, med støtte fra Augustinus Fonden, kunne opskalere og vaccinere vores borgere. Uden denne støtte var der risiko for at flere ville være blevet ganske syge og i værste fald ville være bukket under.”
Faktaboks om Projekterne
Aktuelle projekter i Mændenes Hjem
- Blisko
- Frikortet – Socialt Frikort København
- Tøjprojektet
- Augustinus projektet
- Frivilligindsatsen
- Beskæftigelsesindsatsen
- Psykiatri projekt
- Person First (Erasmus)
- Jul på Vesterbro
(Antal frivillige – 55-70 Antal ansatte – 14)
Et Projekt kan Være Meget
Projekterne i Mændenes Hjem spænder vidt. Fra Projekt Frikortet, der gør det lettere for socialt udsatte at få og anvende det sociale frikort, til Tøjprojektet, som både sikrer rent og varmt tøj til udsatte borgere på gaden og samtidigt skaber meningsfuld beskæftigelse for udsatte gennem Mændenes Hjems genbrugsbutik Solodaritet. Fokus på beskæftigelse gennemsyrer flere af projekterne. “Nogle af dem, der kommer hos os, har aldrig haft et arbejde eller har mindre positive erfaringer med at være en del af et fællesskab. Det handler derfor ikke bare om at bidrage til økonomisk støtte, men mest om at tilbyde et værdigt arbejdsfællesskab, vise tillid til, at de godt kan og at give noget positivt at stå op til” fortæller Signe Due Sommerset.
Det årlige juletræssalg på Halmtorvet er en form for smeltedigel af Mændenes Hjems mange initiativer. Frijobbere fra social frikort-ordningen, frivillige og medarbejdere fra Tøjdepotet og Beskæftigelsen samarbejder om at skabe en hyggelig julestemning. “Juletræssalget er et mageløst samlingspunkt, hvor grænserne mellem rig og fattig, hjemløse stofbrugere og børnefamilien på Vesterbro ophæves i samtalerne omkring bålfadene og om det svære valg af juletræer til de mange stuer,” forklarer Signe.
Julen er i sig selv også et projekt, hvor cirka 500 unikke borgere skal mærke, at det er jul, når kulde og ensomhed presser sig på. De seneste år har de været heldige at få julestøtte blandt andet fra Oak Foundation, som gjorde det muligt at ansætte en julekoordinator, der kender brugerne og har til opgave at aflaste personalet. Og JunkFood har hjulpet med noget af julemaden.
Tæt PÅ
Blisko er et projekt for migranter, som er strandet på stofscenen. Navnet er polsk og betyder “tæt på”, fordi projektet er der, hvor flere af migranterne strander. Migranterne er ofte mennesker fra østeuropæiske lande, der er kommet hertil for at arbejde i sommerhalvåret, og som af en eller anden årsag ikke kommer hjem igen. De ender ved hovedbanegården og den åbne stofscene, og dermed tæt på Mændenes Hjem.
“Det giver mening, at det blandt andet er os, der understøtter dem, fordi flere af dem desværre også kommer ud i noget stofbrug, men de skal have en lidt anden type hjælp end vores primære målgruppe. Det har derfor stor værdi, at vi har dygtige projektmedarbejdere, der både kan en del sprog, er sundhedsfaglige og har styr på denne gruppes rettigheder,” siger Signe Due Sommerset.
Blisko hjælper disse EU-borgere med rådgivning, sundhedsrelateret støtte, skaffer pas, dokumentationspapirer og faciliterer hjemrejser. Signe fortæller, ”De mister ofte deres papirer, og så mister de deres bevægelighed”. I 2023 lykkedes det projektmedarbejderne at få hjulpet 62 strandede borgere hjem, og projektet har i 2023 sammenlagt lavet 1540 hjælpeindsatser af forskellige karakter for migranter.
International Vidensdeling
Mændenes Hjem arbejder også internationalt. Erasmus-projektet er et initiativ, hvor organisationen har arbejdet sammen med ni andre EU-lande for at producere viden om skadesreduktion og hjemløshed.
Projektet udfordrer ikke Housing First-perspektivet, men tilføjer et “person first”-fokus, der differentierer indsatserne efter individuelle behov. “Perspektivet har været på, hvad det er for strukturelle, relationelle eller personlige forhold der kan spille ind for, at man bliver hjemløs? Hvad er det, der gør, at man ender i misbrug? Og hvad er det så, der virker? Vores opgave er nu at få viden delt og få brugt viden selv,” fortæller Signe Due Sommerset, som glæder sig ved tanken om at få implementeret viden fra projektet både lokalt og til organisationer i andre lande.
Udviklingen Afvikles Ikke
Et andet stort initiativ er Augustinus-projektet, som fokuserer på organisatorisk udvikling i Mændenes Hjem. Projektet er støttet via et partnerskab med Augustinus Fonden, og har til formål at professionalisere og løse nogle af de organisatoriske udfordringer, ved at arbejde systematisk med tre fokusområder og 11 konkrete indsatser. Målet med projektet er at etablere en fælles ramme, tydeliggøre strukturer og registreringspraksis, der bidrager til, at Mændenes Hjem bevæger sig fra knopskydning og brandslukning til mere strategiske og bæredygtige indsatser, der understøtter sammenhængskraft på tværs af afdelingerne samt gode og sikre arbejdsbetingelser for alle ansatte.
Som led i projektet har man samarbejdet med Center for Konfliktløsning og uddannet interne konfliktvejledere, som vejleder kollegaerne i at håndtere og efterbearbejde de konflikter, der uundgåeligt opstår i et presset felt. “Vi oplever mere end 1.000 episoder årligt, hvor politiet bliver tilkaldt, så det er afgørende, at vores medarbejdere har de rette værktøjer til at håndtere disse situationer,” siger Signe.
Signe reflekterer også over den kontinuerlige evaluering af projekterne. “Det er vigtigt, at vi hele tiden bliver klogere på, hvad der virker, og hvor vi kan forbedre os og bidrage til udviklingen på socialområdet. Projekterne er født af behov, som driften ikke kan imødekomme, men vi arbejder altid på at forbedre både driften og projekterne.”
Mændenes Hjem er en organisation i konstant bevægelse, hvor projekter og drift understøtter hinanden. “Vi har været her siden 1910, og vi vil fortsætte med at tilpasse os og udvikle nye indsatser, hvor det er nødvendigt,” fortæller Signe Due Sommerset.
”Projekterne i Mændenes Hjem er ikke bare midlertidige løsninger – de er i min optik ret afgørende for organisationens fremtidige succes, et attraktivt arbejdsmiljø og vores fortsatte evne til at hjælpe de mest udsatte i samfundet. Udvikling og tilstrækkeligt med ressourcer er i sagens natur, nødvendig når vi arbejder mellem og sammen med komplekst udsatte mennesker, hvis liv er præget af svære psykiske lidelser, massivt rusmiddelbrug, fysisk sygdom, vold, ensomhed, hjemløshed og fattigdom. Det er alvorlige omstændigheder, hvor det sundheds- og socialfaglige arbejde altid kræver høj faglighed og til tider et stort menneskeligt overskud.” I Augustinus Projektet, forsøger de at styrke og forbedre rammerne for det arbejde, som de ansatte og frivillige udfører på kanten af samfundet.
Morgenmad og Friskt Perspektivs
Et projekt, hvor de frivillige brillerer, er morgenmadsprojekt. De frivillige laver morgenmad og brygger kaffe til de brugere, der hviler sig i H17. Morgenmaden er ofte doneret af Fødevarebanken, og når kaffen er klar, begynder de frivillige sammen med personalet at tilbyde kaffe til dem, der hviler sig på madrasserne. De frivillige har tid til en rolig snak og små fine øjeblikke med de brugere, der ikke skal afsted. Signe fortæller, “De kan være stofsyge, når de vågner, men nogle er også lidt mere klare og snaksaglige, end de måske var, da de lagde sig på madrassen.”
Søger Politisk Opbakning
Projekterne er ikke bare bestemt af borgernes behov og de ansattes fantasi, det handler også om politik. For eksempel er det sociale frikort stadig ikke indarbejdet i Skat. Så det er besværligt for virksomheder at bruge det sociale frikort, hvilket ellers kunne afhjælpes, hvis det blev fradragsberettiget på samme vis som kørselsfradrag. Dette arbejder Mændenes Hjem på sammen med andre virksomheder og organisationer, som også gerne vil understøtte, at socialt udsatte kan prøve kræfter med at arbejde.
Som det er i dag, kan man blive en del af et arbejdsfællesskab, men samtidig være i risiko for, at den løn, man får, ved en fejl resulterer i, at andre sociale ydelser bliver frataget. “Det er der noget uværdigt i,” fortæller Signe og fortsætter, “Nogen bliver bekymret for overhovedet at kaste sig ud i beskæftigelse,”.
I et tværsektorielt samarbejdsprojekt med Københavns Kommune arbejder Mændenes Hjem intensivt på, at flere skal have et socialt frikort, flere skal i job på det sociale frikort, og flere i målgruppen skal opnå mental trivsel. I projektet og igennem tidligere projekter omkring det sociale frikort, er værdien af at svært udsatte borgere får muligheden for at blive en del af et arbejdsfællesskab blevet tydelig. “Det styrker den mentale og sociale trivsel, så vi håber at det lykkes at få fjernet det lille, men afgørende tekniske benspænd i skattesystemet.”
Fremtiden for Projekterne
I de kommende år vil Mændenes Hjem fortsætte med at udvikle Projekterne, og møde de skiftende behov blandt socialt udsatte. Med fokus på udvikling og social inklusion ønsker Signe sig i fremtiden et videnscenter. Hun uddyber: “Jeg vil meget gerne lave et videnscenter, hvor vi rent faktisk kan udvikle på meget af det data, som vi jo har liggende i projekterne og i vores drift. I Mændenes Hjem har vi en ambition om at være en stærk stemme for de allermest udsatte borgere i den offentlige debat og samtidig sikre en høj kvalitet i den viden, som der bliver skabt. Vi har en maggiterning af viden om feltet, og gennem etablering af et Social- og Sundhedsfagligt Videnscenter, har vi mulighed for at gå forrest og dele ud af denne viden.”. Dette ønsker Signe Due Sommerset, at dele via tekst, oplæg og konferencer.
”Vi vil afvikle kurser og konferencer og bidrage til vidensproduktion og monitorering af eksisterende viden indenfor socialområdet. I Mændenes Hjem vil vi gerne tilpasse nye indsatser og afprøve nye metoder og udvikle nye standarder i indsatser for målgruppen. Det vil være værdifuldt, hvis vi i vores tilbud, kunne generere data på effekterne af vores arbejde for borgernes livskvalitet samt dynamiske effekter på fx sundhedsudgifter, kriminalforsorg og kommunale indsatser.”
Udviklingslederen drømmer også om et “refreshment spot”, hvor man kan tage et bad og vaske tøj. Hvilket ifølge Signe er efterspurgt af mange af borgerne, som befinder sig på den åbne stofscene på Indre Vesterbro. Signe fortsætter “Og vi vil også gerne have et Villa Klare. Et sted for kvinder, hvor der er plads til måske 50”. Et sådant sted ville være en betydelig udvidelse af den eksisterende kapacitet for Cafe Klare, som har sengepladser til 16 kvinder.