Stofindtagelsesrum
Mændenes Hjem driver stofindtagelsesrummet Skyen på Istedgade på indre Vesterbro og stofindtagelsesrummet H17 på Halmtorvet. .
De to tilbud lægger tilsammen hus til 500-1000 stofindtag i døgnet, som enten ryges eller injiceres i venerne.
80 procent af stofindtagene indeholder kokain, som den seneste årrække er det dominerende stof på gaden på Vesterbro. Andre stoffer er heroin, metadon og diverse piller. Nogle brugere kommer få gange om året, mens andre bruger rummene flere gange om dagen. Der er flere mænd end kvinder, der bruger stofindtagelsesrummene – omkring 75 procent er mænd. Gennemsnitsalderen på brugerne er omtrent 40 år.
Stofindtagelsesrummene er et anonymt tilbud. Du behøver ikke opgive dit rigtige navn eller dine personlige data for at bruge tilbuddet.
Stofindtagelsesrummene skal for det første tilbyde stofbrugere mulighed for indtagelse af stoffer under social- og sundhedsfaglig rådgivning, vejledning og eventuel behandling. For det andet skal der skabes relationer til brugerne med henblik på at hjælpe dem videre til det øvrige social- og sundhedsfaglige hjælpesystem. Og sidst men ikke mindst skal fixerummet og rygerummet begrænse omfanget af stofindtag i Vesterbros gader og offentlige rum. Rummene skal på den måde bidrage til at skabe tryghed for brugerne, beboere, erhvervsdrivende og alle andre på indre Vesterbro.
Første gang du kommer i et stofindtagelsesrum, skal du oplyse dit navn eller et kaldenavn/alias samt dit fødselsår og hjemkommune. Herefter underskriver du en aftale, hvor du indvilliger i, at personalet må yde førstehjælp ved akut opståede situationer. Ved alle efterfølgende besøg skal du kun oplyse dit navn eller alias/kaldenavn for at få adgang til rummene.
Stofindtagelsesrummene har få og enkle regler:
- Du skal være over 18 år.
- Vold og trusler er ikke tilladt.
- Stofhandel er ikke tilladt.
- Du skal følge personalets anvisninger.
- Man skal overholde den tid, som man får stillet til rådighed for sit stofindtag.
Personalet i stofindtagelsesrummene er sygeplejersker, sosu’er, pædagoger, reddere og sociale viceværter. Der er altid sundhedsfagligt personale til stede, så der altid kan gives sundhedsfaglig vejledning samt ydes førstehjælp.
Vi vil gerne svare på spørgsmål og fortælle om stofindtagelsesrummet, men som udgangspunkt kan vi ikke tilbyde rundvisninger, da det er vigtigt at bevare borgernes anonymitet.
For spørgsmål vedrørende Skyen og H17 kan afdelingsleder Rasmus Koberg Christensen kontaktes på rkc@maendeneshjem.dk.